Diferenta intre JPEG si RAW
Diferenta intre editare format poza JEPG si format poza RAW. Fotografiile JPEG nu sunt editabile, fotografiile RAW sunt negative digitale dedicate editarii. Important este sa incerci sa surprinzi imaginile asa cum ti le doresti inca din faza fotgrafierii, editarea sa fie pe locul doi.
foto Jpeg, RAW, editare, program de editare, incepatori
15180
post-template-default,single,single-post,postid-15180,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-5.9,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive

Diferenta intre JPEG si RAW

07 nov. Diferenta intre JPEG si RAW

 “Care este diferenta intre JPEG si RAW?” poate cea mai intalnita intrebare.

In general toate aparatele foto ofera posibilitatea salvării imaginilor în format JPEG dar nu neaparat și RAW (camerele foto profesionale au această variantă)..

…sau alte tipuri de formate destinate procesarii imaginilor post-fotografiere.

Depinde de fotograf, “vreau să porcesez imaginile sau nu?”, astfel poti avea nevoie sa intelegi diferenta intra JPEG si RAW . Formatul JPEG este varianta pentru fotografii neprocesabile, acestea sunt comporimate și gata de printare. Deasemenea JPEG oferă și posibilitatea alegerii unui nivel de compresie; dacă alegem o compresie mare, calitatea fotografiei scade dar crește și spațiul nostru de memorie. Varianta RAW îți oferă avanjatul modificării pozelor după fotografiere.

Imaginile de tip RAW (pe care le voi numi procesabile, deoarece există și alte formaturi editabile) contin toate informatiile stocate de senzorul de imagine (ex: andâncimea de culoare creste de la 8b iti la 14 biti în cazul RAW).

Ca si alta diferenta intre JPEG si RAW este dimesniunea. Fisierele procesabile indiscutabil ocupă astfel mai mult spatiu pe cardul de memorie, iar viteza acestora de stocare (fotografiere în rafală), un inconvenient destul de important deoarece stocrea se face mai greu. Astfel majoritatea fotografilor prefera formatul JPEG doar daca au nevoie de o procesare superficială a fotografiilor (fotografierea sportivilor pentru riare); in restul timpul este recomandabil formatul procesabil.

Varianta procesabilă este utilă și pentru amatorii care doresc să se joace și să invețe fotografia digitală. Poate cea mai bina variantă (din punctul meu de vedere) este salvarea fotografiilor atat in format JPEG+procesabil, dar să nu uiți ca ai nevoie de un card de memorie destul de mare (cel putin 16 GB).
Procesarea imginilor, asa cum am notat mai sus se poate face atat pe JPEG (dar superficial) dar in general sun folosite fotografiile procesabile. Există mai multe programe de software comerciale pentru prelucrearea imaginilor iar printre cele mai cunoscute sunt Adobe Photoshop, Adobe Lightroom și Apple Aperture.

După procesare, puteți salva imaginile în orice format, important este că în faza de procesare sa aveti ce procesa:) si cred ca aceasta este cea mai importanta diferenta intre JPEG si RAW . In consecință, încercați să aveți cât mai multe fotografii procesabile și nu ezitati să experimentați.

Vezi si Senzor APS-C sau Full Frame sau Ce obiective sa cumpar?

Facebook Comments