26 iun. Cum sa iti configurezi un calculator pentru editare foto
Configurarea unui calculator pentru editare foto
Nu de putine ori am fost intrebati cum ar arata o configuratie pentru un calculator destinat editarii foto.
Raspunsul nu este unul simplu deoarece sunt multi parametrii de care trebuie sa tinem cont, insa ca la orice achizitie trebuie sa ne intrebam ce programe vrem sa rulam pe acel calculator.
Cand vine vorba de editare foto exista doua programe care domina piata softurilor foto: Lightroom si Photoshop. Desi programele sunt produse de Adobe, arhitectura lor este diferita:
– Lightroom este gandit ca un program cu functii de multi tasking iar modul de export al fotografiilor este foarte apropiat de modul de randare a materialelor video (frame by frame). Pentru ca LR-ul incearca sa proceseze in paralel mai multa informatie, acesta in general are nevoie si de ceva mai mult spatiu de desfasurare si prin urmare mereu va consuma mai multa memorie.
– Photoshop este un program ce interpreteaza imaginile una cate una, si chiar daca in timpul editarii se folosesc layere, acestea sunt interpretate ca un intreg. Prin urmare PS-ul are nevoie de viteza de procesare pentru a putea interpreta toate layere si filtrele aplicate.
In baza acestor repere trebuie sa privim procesoarele si restul componentelor din perspectiva programului pe care dorim sa il utilizaam si in baza nevoilor acestuia sa alegem acele modele care duc la o procesare cat mai fluida a informatiei.
Cand vine vorba de puterea si viteza de interpretare a algoritmilor, Intel ofera cea mai diversificata gama de produse:
- I3 – este un procesor cu doua nuclee si multithreading.Principiul de multithreading presupune execuția mai multor thread-uri în același pipeline, fiecare având propria secțiune de timp în care este menit să lucreze. Odată cu creșterea capabilităților procesoarelor au crescut și cererile de performanță, acest lucru conducând la o solicitare maxima a resurselor unui procesor. Necesitatea multithreading-ului a venit odata ce s-a observat că unele procesoare pierdeau timp prețios în așteptarea unui eveniment pentru o anumită sarcină. Ulterior a fost observat potențialul principiului de paralelizare a unui proces, atât la nivel de instrucțiune cât și la nivel de fir de execuție. Firul de execuție sau thread-ul este un mic proces sau task, având propriile instrucțiuni și date.
Acest pricipiu ajuta LR-ul sa interpreteze mult mai usor volumul de date procesate, insa PS-ul nu are nici un beneficiu de la un astfel de procesor.
- I5, in functie de modelul procesorului poate oferi 2-4 nuclee, procesare video precum si turbo boost. (I5 mobile ofera deasemenea multithreading). Principiul de turbo boost presupune redirectionarea, pentru o scurta perioada de timp, a puterii de procesare a tuturor nucleelor catre unul din nucleele care are nevoie de mai multa putere pentru finalizarea unui task. Acest principiu ajuta mult PS-ul in randarea si procesarea mai rapida a informatiei. Pentru ca I5 ofera multithreading doar pe procesoarele mobile, utilizatorii de LR vor fi nevoiti sa se orienteze catre laptopuri.
- I7 ofera intre 2-4 nuclee, procesare video, turbo boost si multithreading. Acest procesor ofera cea mai completa acoperire a nevoilor oricarui program de editare foto.
Este bine de stiut ca LR-ul va avea mereu nevoie de ceva mai multa memorie RAM, iar viteza de citire / scriere a unitatii de stocare (HDD/SSD) va influenta modul de functionare a programului. Indiferent ce program rulezi pe unitatea de lucru este recomandat sa ai un minim de 8GB RAM, insa pentru LR este recomand 16GB. Odata cu aparitia LR 6/CC procesorul video isi va aduce aportul la randarea imaginilor, insa in procesul de editare placa vinea nu influenteaza rezultatul final.
Un SSD va fi mereu o achizitie buna, oferind o viteza de citire si scriere a datelor mult superioara HDD-urilor.
In concluzie, alegerea configuratiei optime pentru editarea foto va trebuii sa ia in calcul algoritmul de functionare a programului folosit pentru a asigura o sincronizare ideala soft-hard.
Vezi si Cum si de ce sa iti calibrezi monitorul? sau LIGHTROOM BAZE Ep. 3 – Cum sa iti creezi un catalog in lightroom