24 mart. Programe de editare foto
Cele mai populare programe de editare foto
Pentru ca totul sa fie perfect, pe langa inspiratie si cadrul perfect avem nevoie si de putin ajutor din partea unui soft de editare pentru ca ochiul nostru sa fie satisfacut complet.
- Incepem cu cel mai laudat, Adobe Photoshop CC 2014.
Majoritatea spun ca Photoshop este cel mai bun editor de imagine, sa vedem ce stie:)
Daca ar fi sa rezumam prgramul de editare am putea spune ca existe si alternative mai simple si mai ieftine dar clar nici un program nu poate egala Photoshop CC. Trebuie sa fie sinceri si sa recunoastem totusi ca cei de la Adobe si au dat totusi silinta si au integrat enorm de mult intro interfata simpla si organizata.
Clar Photoshop exceleaza la capitolul efecte complexe, montaje, selectii si straturi. Un dezavantaj sau avantaj este ca nu iti ofera prea mult ajutor ca si incepator ( dar pentru asta exista Adobe Elements), practic te lasa sa faci ce vrei, doar ca trebuie SA STI ce vrei.
Despre aici.
- Daca simti ca nu te descurci alege Adobe Elements 13
Il putem include clar la cel mai apreciat program de editare foto pentru amatori.
Fiind un pragram pentru incepatori, softul este destul de bine organizat si structurat oferind posibilitatea unor pre-editari direct in libraria ta foto. In cazul in care crezi ca ai reusit sa faci progrese, nu e cazul sa cheltui bani in plus pentru a trece la Photoshop, poti selecta ca unul din cele 3 module : Incepator, Initiat sau Expert.
Varianta de Incepator ofera lucruri de baza, in general efecte predefinite, iar modulul Initiat iti da posibilitatea sa faci si ajustari ale acestor efecte. In modul Expert, esti deja pe cont propriu, totul depinde de tine.
Detalii aici.
- Sa vorbim despre fotografie : Adobe Lightroom 5
Clar cel mai popular catalog digital pentru fotografie, avand o capacitate foarte buna de gestionare, cautare si filtrare a colectiilor impresinante de fotografii.
Modulul de editare al acestuia il diferentiaza de celelate programe de editare foto deoarece este unul asemantor cu Adobe Camera Raw doar ca putin modificat intr-o singura interfata. Punctul forte al acestui soft este gestionarea al imaginilor intr-un mod nedistructiv; poti oricand revedea sau reedita sau relua anumite poze din trecut si pot fi exportate atat in varianta JPEG sau TIFF.
Detalii aici.
- Batranul Corel PaintShop Pro X7
Ne aducem aminte cu placere de primele editari, insa acum cu o interfata mult mai simpla si prietenoasa cu incepatorii, noua verisune de Corel integreaza 3 taburi de lucru: Manage, Adjust si Edit.
Tabul Manage te va ajuta sa iti organizezi pozele, sa fie asezate in foldere deasemenea pot fi create si colectii si selectii virtuale sau temporare.
In tabul de Adjust gasesti uzualele efecte si selectii. Acestea selectii sunt DISTRUCTIVE, facand o comparatie cu Lightroom sau PhotoDirector, odata efectuate anumite editari, imaginea ta va fi salvata direct in fisierul de origine.
Iar in Edit gasim o paleta avansata de editari. Ne place ca de aceasta data Corel poate interactiona cu Photoshop dupa o editare, ajustarile vor fi recunoscute.
Dezamagitor este faptul ca nu putem deschide fotografiile in format RAW deoarece un covertor pentru acestea nu este integrat softului :(. Insa te poti lauda cu poze in format JPEG putin imbunatatite.
Detalii aici.
- Te gandesti sa lucrezi pe Lightroom, sa incepem cu CyberLink PhotoDirector 6.
O varainta pentru amatori, ceva mai “simpla” (din toate punctele de verede) a Lightroom este PhotoDirector.
Avand in procent destul de mare aproape celasi meniu de lucru si unelte acesta este ideal pentru incepatori. Are incluse tabul de Library, Adjustment, Edit, Slideshow si Print.
Un lucru pe care il apreciez este distingerea celor doua taburi de Adjustment si Edit, diferenta intre cele doua este minora, la nivelul fotografiei, fie alegi editare permanenta fie non distructiva. Aspect care te ajuta ca si amator in utilizarea unor programe de editare foto.
Cele doua taburi sunt destul de complexe din punct de vedere al instrumentelor si te vor ajuta cu siguranta ca incepator sa ai cu ce te juca.
Detalii aici
- Profesional dar partial : DxO Optics Pro 10
Dintre toate aceste programe de editare, acesta mi se pare cel mai distractiv. Este un soft ce transforma instant si automat corectia de lentila pentru imaginile tale, avand deasemenea si cele mai interesante instrumente de editare.
Acesta compenseaza automat la incarcarea pozelor distorsiunile conferite de aproape toate obiectivele camerelor digitale, aberatiile dar si vignetarea. Softul porneste de la informatia incarcata de camera (EXIF) iar apoi calculeaza diferenta dintre aceasta si datele despre obiectiv avute intr-o baza de date interna.
Il recomandam cu caldura deoarece diferentele se vor vedea imediat fata de Adobe Camera Raw.
Detalii aici
Photoshop dar nu prea : Serif PhotoPlus X7
Chiar daca promite ca avand “puterea” celui mai bun soft de editare foto la jumatate de pret, are destul de multe scapari, care se reflecta si in pret:)
Avand cam aceeasi structura de lucru si cam 80% din instrumente , il putem considera ca fiind un Photoshop pentru amatori, avanajul fiind pretul.
Detalii aici.
Vezi si David LaChapelle “in spatiu” cu Phase One sau Simulator pentru profunzime de camp