21 feb. Moduri de expunere – Automate , Semi-Automate si Manual
Modurile de fotografie de bază au fost special create pentru utilizatorii începatori…
astfel încât și aestora să le fie accesibilă fotografia dar să aibă și o calitate ridicată.
Chiar dacă tehnologia a evoluat, modul de fotografiere a rămas același: lumina trece prin diafragma obiectivului, imaginea este înregistrată pe o suprafață din camera foto sensibilă la lumină, apoi este procesată în funcție de expunere și sensibilitatea ISO. Chiar dacă pentru începatori pare puțin complicat, camerele foto au modurile complet automate destinate unui anumit tip de situație, unde camera ajustează singură funcțiile.
Mai departe discut despre fotografia complet automată și de modurile de fotografiere pe care ar trebui să le utilizezi în fiecare situație iar în urmatorul articol discutăm despre fotografia creativă unde fotograful are libertatea să își selecteze o parte sau toate funcțiile oferite de camera foto.
Un punct foate bun de pornire este modul complet automat unde toate setarile sunt efectuate automat de către camera foto. Nu trebuie decât să incadrați subiectul și să apasați butonul declansator.
Portret – în modul de fotografiere portret, o functie automată, setările sunt deja efectuate de aparat. Aceasta reglează diafragma, să fie cat mai mare pentru a evidenția subiectul în contrast cu fundalul. Deasemenea este reglată și viteza de expunere pentru ca fotografia să nu apară mișcată. Bilț-ul poate fi folosit atat on cât și off.
Peisaj – altă functie automată unde camera face toate setarile. Se dimensionează corespunzator diafragma care trebuie sa fie cât mai mică (f/16) pentru a evidenția atât obiectele apropiate dar și cele îndepartate. Expunerea se va efectua pe întreaga imagine, ponderand AF.
Macro – Aproape toate camerele beneficiază de această funcție potrivit pentru fotografierea obiectelor mici de la distanța de câțiva centimetri. Camerea utilizează o diafragma mare, dar pentru cei pretențioși intervin și alte tipuri de obiectiv, destinate fotografiei macro.
Obiecte in miscare rapidâ – pentru aceast mod de expunere, camera utilizează o viteză de expunere mare pentru a îngheta imagianea. In plus daca exista lumina suficientă, diafragma va ramane mică (f/2) pentru o profunzime de camp bună.
Portret nocturn – chiar daca sunt moduri de fotografiere complet automate, fotografiile nu sunt chiar usor de realizat. Aparatul va utiliza bliț-ul pentru a adauga suficientă lumină dar va folosi și o viteză suficient de rapidă astfel incât imaginea să nu apară mișcată. Este recomandată utilizarea unui trepied.
Moduri automate si semi-automate.
Aceste moduri de expunere creative concepute pentru fotografii experimentați permit reglarea manuală a diafragmei, vitezei de expunere și altor setari ale camerei pentru realizarea unei fotografii dorite.
Moduri de fotografiere de bază prezentate in articolul anterior permit aparatului tau foto să funcționeze în regim automat ceea ce impune limitari. Totul se schimbă în mod considerabil daca reusesti să cunoști modurile creative ale camerei tale foto, doarece acestea oferă avantajul de a controla camera parțial sau în totalitate, de exemplu, reglarea diafragmei si a vitezei de expunere.
Mai departe voi prezenta aceste moduri însă pentru că folosesc o camera foto Canon nu înseamană că aceste sunt doar pe acest tip de camera foto, ci doar sunt altfel denumite pe alte modele. Astfel pentru fotografia creativă se poate folosi Creative Auto (CA), unde camera conferă libertatea de a selecta profunzimea de camp îi expunerea dorită.
Program AE (P) – Modul program AE (Expunere Automata) este punctul perfect de plecare pentru utilizarea funcțiilor creative doarece este asemanator modului complet automat: camera alege viteza de expunere și diafragma. Dacă nu ești multumit de rezultat ( timp de expunere și diafragma) le poți modifica prin schimbarea vitezei de expunere și a diafragmei deoarece expunerea ramane aceeași. In acest mod mai pot schimba și balansul de alb și tipul de fotografie ce urmeaza a fi salvat (JPEG sau RAW). Este deasemenea și o variantă bună în cazul unor oportunități de moment ce îți solicită rapiditate.
AE cu prioritate-declansator (Tv) – In acest mod de expunere, camera foto îți lasa liberatatea de a alege viteza de expunere iar aceasta selectează diafragma. In general este folosit pentru a ingheta miscarea sau a o accentua.
AE cu prioritate-diafragma (Av) – Acest mod de fotografiere semiautomat permite selectarea diafragmei care accentuează profunzimea de camp (detaliile). Este folosit in general pentru portrete.
Expunere Manuala (M) – Este dificil de folosit pentru cei neexperimentati deoarece aparatul îți solicita selectarea atat a vitezei de expunere dar și a diafragmei. Fiind un mod de expunere in totalitate manual ar trebui sa estimezi foarte bine expunerea.
Vezi si Modurile de masurare a expunerii sau Cum sa faci o selectie in Photoshop