"Premiere" din Istoria Fotografica
recenzii, articole si tutoriale despre fotografie si editare
aparat foto, articole, fotografie, fotografi, istorie fotografica
16356
post-template-default,single,single-post,postid-16356,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-5.9,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive

“Premiere” din Istoria Fotografica

20 sept. “Premiere” din Istoria Fotografica

“Premiere” din Istoria Fotografica

Chiar daca eu, Calin, nu sunt un magician cand vine vorba de realizarea fotografiilor asa cum o fac colegii mei, iubesc acest domeniu si imi petrec timp citind.

Stim cu totii ca fotografia a fost un mediu cu posibilitati limitate fiind inventata, relativ recent, la începutul anilor 1800 . Nu poate fi trecut cu vederea faptul ca utilizarea camerelor foto ne-a ajutat sa surprindem momente istorice dar a schimbat si modul în care ne vedem pe noi înșine și lumea din jurul nostru .

Mai jos am adunat  ” premiere ” fotografice in ordinea aparitiei lor.

Prima fotografie 1825

First photo

First photo

Descoperita abia în anul 2002, acum este cunoscuta ca fiind prima fotografie  si a fost creata de Joseph Nicéphore Niépce – tatăl fotografiei . Este o imagine a unui om care merge pe jos pe langa un cal. Aceasta fotografie a fost făcută folosind o tehnica cunoscuta sub numele de heliogravura . Metoda implică o bucată de cupru acoperita cu bitum sensibil la lumina . Această placă de metal este expusa la lumină și creează o imagine care este apoi transferata pe hârtie . Imaginea a fost declarată o comoara nationala de guvernul francez și a fost vânduta pentru $ 392.000 la licitație.

 A doua fotografie 1826

Prima fotografie din istorie

Prima fotografie din istorie

Joseph Nicéphore Niépce a realizat prima fotografie facuta vreodată, fiind prima imagine a unei scene reale ( prima fotografie a fost un tablou ). Acesta a luat o cameră obscură ( un dispozitiv optic vechi utilizat pentru divertisment și desen ) si un timp de expunere de opt ore – se poate vedea astfel si lumina soarelui care cade pe ambele părți ale clădirii – rezultatul fiind ” vedere de la fereastra de la Le Gras ” . 

 Prima fotografie cu oameni 1833

Prima imagine facute unei persoane

Prima imagine facute unei persoane

Prima fotografie cu oameni este aceast instantaneu realizat de Louis Daguerre . Expunerea a durat în jur de șapte minute și a avut drept scop capturarea Boulevard du Temple , o artera din Paris , Franța . Datorită timpului de expunere lung , multe persoane care au mers pe strada au putut fi surprinse.  Cu toate acestea , în stânga-jos fotografiei se poate vedea un om în picioare și  un asistent care lustruia pantofii lui . Analiza ulterioara a imaginii a mai adaugat si alte câteva figuri – le puteți găsi ?

Primul selfie 😀 1839

Primul autoportret

Primul autoportret

Înainte ca ” selfie ” sa fie la moda , Robert Cornelius a realizat un aparat de fotografiat și a fost primul din lume care a realizat un auto- portret pe Chestnut Street, în centrul orașului Philadelphia . Cornelius s-a așezat în fața obiectivului pentru putin peste un minut. Fotografia a fost capturata în urmă cu 185 de ani, în 1839 .

Prima fotografie facuta soarelui 1845

Prima fotografie facuta soarelui

Prima fotografie facuta soarelui

Prima fotografie a Soarelui nostru a fost facuta de către doi francezi Louis Fizeau și Leon Foucault în 2 aprilie , 1845. Instantaneul a fost capturat cu ajutorul procesului dagherotip și a fost rezultata la 1/60 .

 Prima fotografie color 1861

First color photography

First color photography

Prima fotografie color a fost creata de către fizicianul si matematicianul , James Clerk Maxwell . Imaginea de mai sus este considerat prima fotografie color durabila si apare in anul 1861. Inventatorul  SLR-uli , Thomas Sutton , a fost omul care a apăsat butonul de declansare , dar Maxwell are tot creditul pentru procesul științific care a făcut posibil realizarea imaginii . Pentru cei care au probleme cu identificarea imaginii , este un arc in trei culori .

Primul peisaj color 1877

Primul peisaj color

Primul peisaj color

Primul peisaj color care descrie lumea asa cum este ea, a fost facuta în 1877. Fotograful Louis Arthur Ducos du Hauron , a fost un pionier în fotografia color și a fost creierul din spatele procesului care a creat această fotografie . Imaginea descrie sudul Franței și este denumită în mod corespunzător ” Peisaj din sudul Franței ” .

Inventarea filmului de 35mm 1934

35 mm kodak

35 mm kodak

Dupa toți acești ani de  experimente în fotografie , Kodak a inventat în 1934 filmul de 35 mm care a devenit rapid cel mai popular tip de film și continuă să fie si astazi. Acest film a fost încărcat în rulouri cu margini perforate și a făcut posibilă încărca filmelor în camere în plină zi . Dimensiunea acestui film a ajuns în uz si în filme de cinema , dar aceasta dupa ce Kodak a facut oferit lumii inventia sa in 1934 iar Leica a creat primele camere care să-l folosească. Prima cameră foto 33mm costa $ 175  ( egală cu aproximativ 3.000 $ azi ) .

 Lansarea primei rachete 1950

Prima racheta lansata de NASA

Prima racheta lansata de NASA

Fotografi NASA au realizat  prima fotografie de la o lansare Cape Canaveral , în iulie de 1950. Racheta  lansata a fost cunoscuta sub numele de ” bara de protecție 2 ‘ ; a fost o rachetă în două etape , cuprinzând o rachetă V – 2 avand ca suport o rachetă WAC . Imaginea prezintă si alti fotografi aliniati care sunt si ei gata sa obțina alte imagini de la eveniment .

 Prima fotografie digitala 1957

Prima fotografie digitala

Prima fotografie digitala

Prima fotografie digitală a fost facuta în 1957 ; cu aproape 20 de ani inainte ca un inginer Kodak sa fi inventat primul aparat de fotografiat digital . Fotografia este o scanare digitală a imagii initiale luate de pe film . Imaginea prezintă fiul lui Russell Kirsch și are o rezoluție de 176 × 176 – o fotografie pătrata demna de orice profil Instagram 🙂 . 

 PS: daca sti si alte “premiere” care merita sa fie adaugate spune-ne si noua!

Facebook Comments