Moduri automate de masurare a expunerii
Aparatul foto optimizează expunerea prin reglarea timpului de expunere, a diafragmei şi a sensibilităţii ISO în concordanţă cu luminozitatea subiectului, care este măsurată utilizând senzorul de măsurare încorporat.
aparat, incepatori, expunere, iso, diafragma, lumina, foto
15525
post-template-default,single,single-post,postid-15525,single-format-video,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-5.9,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive

Modurile de masurare a expunerii

05 mart. Modurile de masurare a expunerii

 

Măsurarea expunerii se utilizează pentru a evalua luminozitatea subiectului

 

Aparatul foto optimizează expunerea prin reglarea timpului de expunere, a diafragmei (numărul f/) şi a sensibilităţii ISO în concordanţă cu luminozitatea subiectului, care este măsurată utilizând senzorul de măsurare încorporat.

 

Aparatul foto nu măsoară pur şi simplu luminozitatea generală a cadrului, ci măsoară luminozitatea separat, în mai multe zone ale cadrului. Modul de măsurare determină care zone ale cadrului să fie utilizate de aparatul foto pentru a măsura luminozitatea subiectului şi modul în care aparatul foto setează expunerea. În mod normal, aparatul foto utilizează metoda de măsurare matricială, care împarte o zonă mare a cadrului în mai multe segmente şi setează expunerea pe baza unei varietăţi de informaţii, care includ luminozitatea şi culoarea subiectului. De asemenea, puteţi alege măsurarea central-evaluativă (în care aparatul foto atribuie cea mai mare pondere centrului cadrului) şi măsurarea spot (în care aparatul foto măsoară zona din jurul punctului de focalizare selectat).

Alegerea unui mod de masurare a expunerii în funcţie de scenă şi de intenţiile dvs. creative vă permite să obţineţi rezultate care reflectă mai bine viziunea dvs. artistică.

Imagine

Un senzor de masurare a expunerii.

Acest senzor se află în interiorul aparatului foto şi măsoară luminozitatea subiectului când este expus la lumină.

Masurare a expunerii matricială:

Imagine

Image

Liniile roşii ale reţelei reprezintă zona de măsurare matricială. Măsurarea matricială asigură un echilibru între zonele luminate şi întunecate.

Masurare a expunerii central-evaluativă

Imagine

Image

Cercul roşu reprezintă zona de măsurare centrală. Expunerea este setată corect pentru centrul cadrului.

Masurare a expunerii spot:

Imagine

Image

Cercul roşu reprezintă zona de măsurare centrală. Expunerea este setată corect pentru subiectul din portret la punctul de focalizare selectat.

Exemple de afişaje ale aparatului foto

Image

Afişajul de informaţii al aparatului foto

 Imagine  Matrice
 Imagine  Central-evaluativ
 Imagine  Spot

Măsurarea este afişată ca mai sus.

Sursa: www.nikoneurope-ro

 

Vezi si Natura luminii in fotografie sau Editare photoshop- Efect de toamna

Facebook Comments