Natura luminii in fotografie
Cand facem fotografii trebuie sa fim constienti de natura luminii si de efectele date de aceasta.
lumina, sfturi si trucuri, lumina directa, lumina indirecta, lumina reflectata
15615
post-template-default,single,single-post,postid-15615,single-format-video,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-5.9,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive

Natura luminii in fotografie

09 mart. Natura luminii in fotografie

Cand vorbim despre fotografie vorbim despre inregistrarea luminii

Cand facem fotografii trebuie sa fim constienti de natura luminii si de efectele date de aceasta.

Putem vorbi de 3 tipuri de lumina:

1. Lumina directa, este lumina care cade direct(rectiliniu)  pe subiect. Aceasta lumina creaza umbre aspre si va scoate in evidenta toate detaliile. Aceasta lumina este considerata o lumina prea dura pentru portrete, insa poate fi folosita pentru a oferi un efect mai dramatic.

Lumina directa

 

2. Lumina difuzata, este lumina care drumul ei spre subiect intalneste o suprafata semitransparenta care o va “sparge” dandau-i caracterul difuz. Aceasta lumina va lasa umbre moi si iar diferentele de expunere de la highlight la shadows vor fi mai mici. Lumina difuzata placuta in aproapte toate tipurile de fotografie.

Lumina difuzata

 

3. Lumina indirecta, poate sa fie aspra sau difuzata in functie de supratata de pe care este reflectata.

Daca suprafata de pe care este reflecata este una luciosa, lumina isi va pastra caracterul unidirectional si va fi o lumina aspra iar umbrele lasate de ea vor fi, evident, bine delimitate.

Daca suprafata de pe lumina este reflectata este mata, cu imperfectiuni, lumina va fi sparta si va avea un caracter difuz.

Lumina indirecta

 

Vezi si Fotografii cu expunere lunga in timpul zilei fara filtre ND sau Moduri de expunere: Automat, Semi-Automat si Manual

Facebook Comments