Despre obiectivele – Ce trebuie sa cumpar?
Pentru a intelege concret ce tipuri de obiective exista si la ce se folosesc am zis sa facem o impartire simpla : zoom sau fix si teleofiective sau wide.
obiective, tipri de obiective, portret, peisaj, zoom, fix, incepatori
15196
post-template-default,single,single-post,postid-15196,single-format-video,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-5.9,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive

Obiective foto – Ce sa cumpar?

20 nov. Obiective foto – Ce sa cumpar?

Obiective- cum sa iti alegi obiectivul potrivit stilului tau ? 

Alegerea unor obietive potrivite este foarte simplă dacă vă puneți următoarea întrebare: Ce am nevoie? Câți bani pot să cheltui?

Unele obiective poate costa la fel sau chiar mai mult de cât un aparat foto. Obiectivele zoom, de exemplu, ca cele folosite în media pot costa câteva mii de euro, iar cele profesionale (clasa L pentru Canon) pot depăși 10.000euro. Dar exista si obiecivele pentru începători care pot costa intre 100 și 300 euro.

Având în vedere că obiectivele sunt cele mai importante și costisitoare am să fac o scurtă detaliere a celor mai utilizate tipuri de obiective pentru a te putea descurca mai ușor la cumparaturi; pentru celelalte am incredere că îți va fi destul de ușor.

Tipuri de obiective zoom

Un obiectiv cu zoom este foarte versatil oferind o gama mare de plaje focale, lucru care te va ajuta sa obtii incadrarea dorita mai usor. In functie de plaja lor focala obiectivele pot fi folosite in diferite situatii:

14-24mm – acopera o plaje focale supraangulare ideale pentru fotografia de arhitectura si peisaj

24-70mm – este consirata o plaja focala standard printre obiectivele cu zoom, oferind focale bune atat pentru peisagistica cat si pentru portrete.

70-200mm  –  obiectivele care intra in aceasta plaja focala tele sunt favoritele fotografilor de portre, oferind cea mai mica distorsiune si in combinatie cu o diafragma deschisa ajuta la o separare puternica a subiectului de fundal.

>200mm – tot ce depaseste 200mm intra in praja super tele. Aceste focale sunt  preferatele fotografilor de wildlife, care vor sa pastreze o distanta semnificativa de subiiectul lor.

Obiectivele fixe

Distanţa focală fixă la acest tip de obiective  le face să fie mai uşore şi portabile, iar datorita complexitatii reduse, obiectivele fixe au in general si diafragme ceva mai deschise.

Obiectivele fixe ofera multe beneficii dar si impedimente:

Beneficii:

-Dimensiunea redusa : In general obiectivele fixe sunt mai mici si mai usoare

-Diafragme deschise: Obiectivele fixe sunt in general mai luminoase, oferind diafragme deschise pana la 0.75

-Calitatea imaginii:  Obiectivele fixe sunt cunoscute pentru faptul ca ofera cea mai buna calitate a imaginii. Acest lucru este facilitat de simplitatea constructiei.

-Disciplinarea: Folosirea unui obiectiv fix te va face mult mai atent la incadrare si te va forta sa iti formei ochiul in functie de focala pe care o folosesti. In timp vei ajunge sa ai distante focale favorite cu care vei obtine cele mai bune rezultate.

– Ieftine: Obiectivele fixe sunt in general mai ieftine, dar nu este universal valabil. Exista si obiective fixe foarte scumpe, pret care este reflectat de constructie si calitate a imaginii.

Dezavantaje:

-Distanta focala fixa : Tocmai natura obiectivului poate sa fie un impediment. Faptul ca nu poti mofica focala, te vei gasi in situatii in care nu esti suficient de aproape sau de departe, pentru a prinde incadrarea perfecta.

-Mai multe obiective:  Va trebuii sa detii mai multe obiective pentru a acoperi mai multe focale pe care sa le schimbi intre ele pentru rezultate diferite.

 

28mm_VS_50mm_VS_70mm_VS210mm_camera_lens

 Vezi si Elementele expunerii sau Utilizare si componente la camere DSLR

Facebook Comments