Senzor APS-C sau Full Frame
Informatii despre aparatele cu senzor APS-C si Full Frame si cum te ajuta ele in functie de stilul tau fotografic. Chiar daca alegi unul din ele sau pe amandoua, noi credem ca isi vor face treaba foarte bine in fotografiere. In plus, daca nu iti doresti sa printezi la dimensiuni astronomice, poate ca senzorul APS-C este mai bun si ieftin
senzor, APS-C, Full Frame, incepatori, diferente
15188
post-template-default,single,single-post,postid-15188,single-format-video,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-5.9,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive

Senzor APS-C sau Full Frame

10 nov. Senzor APS-C sau Full Frame

Avantaje si dezavantaje

aparate cu senzor APS-C si Full Frame

Noi credem ca ambele sisteme de senzor, fie crop fie full frame, sunt la fel de bune, insa conteaza foarte mult mediul in care il vei folosi.

Inainte de a discuta de avantaje si dezavantaje sa intelegem anumite detalii tehnice despre cele 2 sisteme. O camera foto  Full Frame are un senzor de dimensiunea unei pelicule de film, considerata si dimensiune standard, respectiv 35mm.

Camere digitale de tip SLR au senzori de dimensiuni mai mici (vezi poza) insa cele mai utilizare de catre fotografii cu pretentii sunt, in prezent, cele de tip APS-C si cele Full Frame.

Fiind vorba de dimensiuni mai mici, insa cu un raport al imaginii pastrat la 3:2 (in cazul senzorului Advanced Photo System type-C sau APS-C) aceste ofera o imagine mai mica, taiata, de unde si termenul de “factor de crop”

Iar in functie de brand, exista diferite valori (1,5x sau 1,6x). Asta se traduce prin cresterea distantei focale a obiectivului: 1,5x obiectiv fix de 50mm -> o transformare a distantei focale din 50mm in 75mm .

Sa vedem acum care sunt avantajele lor si in ce conditii de fotografiere se pot folosi:

  • dimensiunea mai mica a senzorului APS-C iti ofera si un pret mai mic al aparatului .
  • avand o suprafata mai mare, senzorul Full Frame va oferi un zgomot de imagine mai scazut la un ISO ridicat.
  • aparatele ce utilizeaza senzor APS-C iti lasa libertatea sa atasezi si obiectivele utilizate pe aparatele foto Full Frame.
  • la aceeasi diafragma senzorul Ful Frame va oferi o separare mult mai buna a subiectului de fundal (DOF).
  • senzorul APS-C fiind un senzor crop, vei beneficia de un factor de multiplicare (1,6 la dslr Canon sau 1,5 la dslr Nikon) ceea ce este un beneficiu major in fotografia sportiva sau wildlife ( ex: un obiectiv de 200mm pe un aparat cu senzor APS-C va deveni 300mm, cazul Nikon)
  • la senzorul Full Frame beneficiezi de o gama dinamica (Dinamic Range) imbunatatita, ceea ce inseamana ca in zonele sub/supra-expuse se vor regasi mai multe informatii.

Daca nu reusesti sa deschizi video, click aici.

senzor_dimensiuni_dslr

Sursa: Wikipedia

 

Vezi si Elementerii expunerii dar si Ce obiective sa cumpar?

Facebook Comments